Friday, October 22, 2010

~ Ikan pindang ~


~ Ikan pindang ~
bismillah...
ini resep copas dari my beloved friend and also sister in islam (barakallahu fiiky) dan ana posting di blog ini, semoga menambah semangat kita untuk belajar masak, khusus nya bagi ana yang belum pandai masak lagi, dan umummnya buat visitor.

selamat mencoba


Ikan Pindang

3 Ekor Ikan selar / kembong di cuci bersih dan dibumbu kunyit serbuk serta sedikit garam lantas digoreng sehingga garing….

Bahan untuk dihiris…
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
Sedikit kunyit hidup

Bahan lain
Serai dititik…
3 biji tomato
Air asam jawa….sekitar ½ cawan ….

Cara-caranya…

Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dihiris…..sehingga layu kemudian masukkan air asam jawa mengikut berapa masam yang kita suka…..bagi ana sekitar setengah cawan air…..untuk kuah nya masukkan air…..bila udah mendidih masukkan ikan dan tomato langsung matikan api…..bagi ana tomato tidak perlu dimasak lama…..kerna lebih segar…..ini selera keluarga kami…..citarasabuahhati@buhulcinta

source:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?fbid=163797273648965&set=a.148752021820157.23075.100000560817338¬if_t=like

0 comments:

Post a Comment